Ahad, 3 Disember 2017


Assalamualaikum semua.  Okay baru ni di ENTRY NI---> Segmen Deko pun Bermula <------ Chik Tie ada share pasal proses survey dan beli tiles di Kemaman. Alhamdulillah. Dah siap pasang. Nanti Chik Tie share kos semua sebagai panduan yang nak pasang tiles jugak.



Ni kat bahagian sinki dapur. Chik Tie pilih sinki jenis 1 besar macam tu. Sebab Chik Tie suka sinki besar, senang nak basuh periuk belanga yang besar. 









Bahagian back splash Chik Tie pilih gabungan warna lembut dan gelap. Sebab senang nak bersih, dan yang paling penting senang nak mix match dengan peralatan dapur.





Nanti nak pasang kabinet pulak. Tunggu budget lagi sekali supaya terbang masuk ke dalam akaun Chik Tie :P



Tile asal dapur ni warna pink. Dan mudah nampak kotor. Jadi Chik Tie gantikan dari pink ke kelabu. Walaupun senang nak nampak berdebu, sekurang-kurangnya tak nampak kotor :P



Sinki Chik Tie pilih jenis yang elok sikit. Sebab kalau kat dapur, part paling masalah adalah nak bagi air sabun tu turun ke lubang sinki tu. Nak kena kalih kalih dengan tangan. Yang ni tak perlu buat macam tu, Jadi sinki tak berminyak dan berlenggas 



Ruang Tamu. 

Nanti nak cat pulak.


Ni lantai kat bilik. Semua bilik sama je tilesnya. Kuasa lah nak pilih satu satu haha.

Jadi selesai sudah bab kemasan lantai, dan table top. Selepas ni nak cat lah pulak. Tengah fikir lagi nak cat warna apa.  Tak sabar nak balik tengok rumah selepas di letak kemasan. Ni gambar ayah mertua yang hantar. <3

32 komen

wuhuuu cantik dan kemas tu...
Rumah saya cat pon belum abes.. sekerat2 aje dulu
nak tunggu orang baru dulu...

REPLY

Wah, bestnya tunggu orang baru. Tak apa, slow slow. Ni pun tengah cat sikit sikit.

REPLY

perkhhh..hebat ni hebat ni..
boleh mengecat dan pasang jubin di rumah maza pula lepas ni... hik hik

REPLY

Hahaha adui, upah orang je pun :p

REPLY

Cantik , suka jugak sinki besar senang nak menyental

REPLY

wah
cantik lah
dah siap keseluruhan nanti bertambah cantik lah

REPLY

Cantiknya bila tiles warna gelap dekat dapur terutama sinki tu. Good luck sesi mengecat nanti chik tie :D

REPLY

cantik dapur chik tie, berkenan jugak dengan warna gelap tiles tu.. semoga dipermudahkan untuk urusan mengecat pulak

REPLY

bila dah siap pasti menarik!

REPLY

wow..cantik la rumah..

jika nak cantik lagi..

boleh letak marmar yang rare dan terbaik dunia..

in shaa Allah akan puas hati

REPLY

jemput singgah entry terkini ejulz

https://ejulz.blogspot.com/2018/06/nak-cari-sponsor-segmen.html

REPLY

x pe pelan2 chik tie... sy pun sm jg... nk kena pasang kabinet mcm tu...

REPLY

Suka warna-warna macam ini.. senang nak cuci dan bersihkan..

REPLY

Wahh terujanya mama nak tgk hasilnya

REPLY

Corak kat dinding tu unik sangat, jarang jumpa corak mcm tu

REPLY

Cantik warna CikTie pilih, pandai matching. Btw, dapur kita pattern lebih kurang sama la..

REPLY

Excited nak tengok finishing deko-deko cik Tie ni nanti

REPLY

OMG! jubin kat sinki dan dinding tu mcm kat dapur abam kie la!

REPLY

CT raka kaler gelap sesuai dr cerah. senang nk bersihkan dr jauh x nmpak. jenguk dekat baru nmpak eheh..

REPLY

Tahniah rumah baru, nanti up entry selepas pindah masuk .

REPLY

dah complete semua ni cantik ni...

REPLY

Wah mesti seronok Kan deco2

REPLY

PANDAI DEKO SENDIRI JIMAT BELANJA

REPLY

Seronok dan puas hati,kan...mendeko sendiri..

REPLY

tak sabarnya saya nak tunggu hasil selepas perabot masuk !! hee~ nanti update lagi ya !!!!!!

REPLY

Cantik tile tu.berkenan pulak ana haa. pasang tile ni mudah nak bersihkan lepas masak.

REPLY

menarik bahagian singki yang besar tuh... mudah kerja membasuh nanti

REPLY

x pe buat sikit2... nnt lama2 cantik laa kan...

REPLY

seronoknya dapat deko deko rumah baru. nak rumah lebih terang dan lebih luas, cat putih je dah okay :)

REPLY

ChikTie . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates